Burdur Haber

Burdur Haber

Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Antik kenti, Burdur'a 30 km. Ağlasun 7 km. uzaklıktadır. Bugün kalıntıları hala ayakta olan ve Belçikalı bir ekip tarafından kazısı yapılan antik şehir, M.S II. yy.da en parlak dönemini yaşamıştır.

Sagalassos, konutları, hamamı, meydanı, seramik üretim merkezi, tiyatrosu, kütüphanesi, yüzlerce yıldır akan çeşmesi ve meclis binası gibi birçok yapısıyla adeta zamana meydan okuyor. Yazılı kaynaklarda bilinen tarihi Büyük İskender'in milattan önce 333 yılındaki fethiyle başlayan ve UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi'nde yer alan antik kent, aynı zamanda Roma'nın beş önemli seramik üretim merkezinden biri olma özelliğini taşıyor. Önemli bir bölümü ayakta kalan antik kentte en iyi durumdaki yapıların arasında tiyatro bölümü yer alıyor. İlk olarak 1706'da Fransız gezgin Paul Lucas tarafından keşfedilen Sagalassos'taki arkeolojik kazılar, 1989'dan bu yana yürütülüyor.
Sagalassos Antik Kenti'nin en görkemli yapılarından olan Antoninler çeşmesinin yüksekliği 10 metre, genişliği ise 30 metre uzunluğunda.

Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Antik Kenti'nin en görkemli yapılarından olan Antoninler çeşmesinin yüksekliği 10 metre, genişliği ise 30 metre uzunluğunda. Sagalassos halkı yani Luvi’ler Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdikten sonra büyük bir ekonomik gelişme yaşamış. Uzun yıllar barış ve refah içinde yaşamışlar. 

Roma İmparatoru Hadrian Sagalassos'u bu bölgenin merkezi yapmış.


O dönemde Sagalassos Roma'nın 5 büyük seramik üretim merkezlerinden biriymiş. Sagalassos bu özelliğinden dolayı 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınmış. Antik kentte Dünyanın en yüksek rakımlı dokuz bin kişi kapasiteli çok iyi korunmuş tiyatrosu, Apollo Klarios Tapınağı, Antonin Pius Tapınağı, Dorik Tapınak, aşağı ve yukarı Agora, Hamamlar ve kütüphane yapıları kazılarla ortaya çıkarılmış.

Sagalassos Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan, aralarında 5 metre boyundaki İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian heykellerinin de yer aldığı eserleri her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

Sagalassos görülmesi gereken bir antik kent ve burada zaman durmuş. Kazıda çıkan parçaların tamamı antik kenti ayağa kaldırmış. Çıkarılan eserlerin çoğu Burdur Müzesinde sergileniyor. Özellikle Şarap Tanrısı Dionysos’un 2.28 metre yüksekliğindeki gösterişli heykeli görülmeye değer. Sagalassos Kenti, veba salgını ve depremler sonrasında terkedilmiş. Sagalassos, antik Yunan'da Pisidya'ya başkentlik yapmış yer olduğu söylenmektedir.

Yöre halkı, antik kente ulaşımın kolaylaştırılması ve tanıtım çalışmaları sayesinde, Ağlasun ve Burdur'un turizm pastasından daha fazla pay alabileceğini düşünüyor. Toroslar'da bulunan Sagalassos Antik Kenti, MÖ 333 yılına dayanan geçmişiyle ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar