Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Antik Kenti, Burdur'a 30 km, Ağlasun'a 7 km uzaklıktadır. Belçikalı bir ekip tarafından kazılan ve kalıntıları günümüze kadar ulaşan antik kent, MS 2. yüzyılda en parlak dönemini yaşamıştır. Sagalassos, konutları, hamamı, meydanı, seramik üretim merkezi, tiyatrosu, kütüphanesi, yüzlerce yıldır akan çeşmesi ve parlamento binası gibi birçok yapısıyla zamana meydan okumaktadır. Yazılı kaynaklarda bilinen tarihi MÖ 333 yılında Büyük İskender'in fethiyle başlayan ve UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'nde yer alan antik kent, aynı zamanda Roma'nın beş önemli seramik üretim merkezinden biri olma özelliğini taşımaktadır.

 Önemli bir kısmı günümüze kadar ulaşan antik kentteki en iyi korunmuş yapılar arasında tiyatro bölümü yer almaktadır. İlk kez 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından keşfedilen Sagalassos'ta arkeolojik kazılar 1989 yılından bu yana yürütülmektedir.

Sagalassos


Sagalassos antik kentinin en görkemli yapılarından biri olan Antoninler Çeşmesi 10 metre yüksekliğinde ve 30 metre genişliğindedir. Sagalassos halkı yani Luviler, Roma egemenliğine girdikten sonra büyük bir ekonomik gelişme yaşamışlardır. Uzun yıllar barış ve refah içinde yaşamışlardır. Roma İmparatoru Hadrian, Sagalassos'u bu bölgenin merkezi yapmıştır. O dönemde Sagalassos, Roma'nın en büyük 5 seramik üretim merkezinden biriydi. Bu özelliğinden dolayı Sagalassos, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınmıştır. Antik kentte yapılan kazılarda dünyanın en yüksek rakımlı, dokuz bin kişilik kapasiteli, çok iyi korunmuş tiyatrosu, Apollon Klarios Tapınağı, Antonin Pius Tapınağı, Dor Tapınağı, Aşağı ve Yukarı Agora, Hamamlar ve kütüphane yapıları ortaya çıkarılmıştır.

Sagalassos Antik Kenti'nde gün yüzüne çıkarılan eserler arasında İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian'ın 5 metrelik heykelleri de yer alıyor ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Mutlaka görülmesi gereken antik kentlerden biri olan Sagalassos'ta zaman durmuş. Kazılarda gün yüzüne çıkarılan tüm eserler antik kente canlılık katmış. Gün yüzüne çıkarılan eserlerin çoğu Burdur Müzesi'nde sergileniyor. 

Özellikle Şarap Tanrısı Dionysos'un 2.28 metrelik görkemli heykeli görülmeye değer. Sagalassos kenti veba ve depremlerden sonra terk edilmiş. Sagalassos'un Antik Yunan'da Pisidia'nın başkenti olduğu söyleniyor. Yerel halk, antik kente ulaşımın kolaylaşması ve tanıtım faaliyetleri sayesinde Ağlasun ve Burdur'un turizm pastasından daha büyük pay alabileceğini düşünüyor. Toros Dağları'nda bulunan Sagalassos Antik Kenti, M.Ö. 333 yılına dayanan tarihiyle ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkarıyor.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski