Burdur Haber

Burdur Haber

Kibyra Antik Kenti

Kibyra Antik kenti Burdur il merkezine 108 km. uzaklıkta bulunan Gölhisar ilçesinin batısında bulunan; üç tepe kurulu olan Cibyra Antik kenti Oineanda Balbura, Bubon (İbecik) antik şehirlerinin birleşerek meydana getirdikleri Tedropolisin başkentidir. Cibyra'da ayakta kalan başlıca yapılar; stadyum, aşağı ve yukarı agora, Belediye meclis salonu, tiyatro, mezarlılar ve anıtsal su yoludur. Kibyra, Gölhisar ilçesinin hemen batı yamacındaki birbirinden derin yarlarla ayrılan hâkim üç tepelik üzerinde yer almaktadır. Yerleşim alanı oldukça büyüktür.

Yapılar, simetrik düzenlenmiş, tepelik teraslanarak göl ve ova manzarasına hakim konumda hiçbir yapı bir diğerinin manzarasını kesmeyecek biçimde yerleştirilmiştir. Şehre girerken solda muhteşem bir anıtsal kapı ile Antik Çağ Anadolunun en görkemli 12-13 bin kişilik kapasiteli stadyum bulunmaktadır.

İlerledikçe, Bazilika yukarı ve aşağı agora, hamam, Gymnasion, tiyatro ve meclis binası ile planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kuleli tak ve suyolları bulunmaktadır.

Cibyra Antik kenti Oineanda Balbura, Bubon (İbecik) antik şehirlerinin birleşerek meydana getirdikleri Tedropolis’in başkentidir.

Kibyra Antik Kenti

Gladyatörler kenti Kibyra; Miliaslı kolonistlerce MÖ 300'lerde Pisidia Karya Frigya ve Likya arasında bugünkü Gölhisar ilçesinde kurulmuş köklü bir devlet geleneğine sahip Kibyra Antik Kenti, stadyumu, meclis binası, agorası (meydan) ile dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösteriliyor.

MÖ 1. yüzyıldan itibaren stadyumunda gladyatörlere gösteri yaptırılan antik kentteki kazılarda üzerinde gösteri dövüşlerinin canlandırıldığı çok sayıda gladyatör frizleri bulundu. Gladyatörler kenti olarak bilinen kentin stadyumuna doğru nekropol alanından geçen anıtsal bir yol üzerinde gladyatörlere ait mezarlar bulunuyor.

Bu bölgede gladyatör frizlerinin bir film şeridi gibi yan yana sergilenmiş hali, devamında vahşi hayvanlarla mücadele edilen av sahneleri ve hayvan terbiyecilerinin betimlendiği MS 2. yüzyıla ait frizler yer alıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar