Kibyra Antik Kenti

Burdur şehir merkezine 108 km uzaklıkta, Gölhisar ilçesinin batısında bulunan Kibyra antik kenti; üç tepe üzerine kurulmuş olan Kibyra antik kenti, Oineanda Balbura ve Bubon (İbecik) antik kentlerinin birleşmesiyle oluşan Tedropolis'in başkentidir. Kibyra'da günümüze ulaşan başlıca yapılar stadyum, alt ve üst agora, belediye meclis salonu, tiyatro, mezarlar ve anıtsal su yoludur. Kibyra, Gölhisar ilçesinin batı yamaçlarında, derin uçurumlarla ayrılmış üç baskın tepe üzerinde yer almaktadır. Yerleşim alanı oldukça büyüktür.

Yapılar simetrik olarak düzenlenmiş, tepelerde teraslanmış ve göl ve ova manzarasına hakim bir konumda yerleştirilmiştir, böylece hiçbir yapı diğerinin manzarasını engellemez. Şehre girdiğinizde sol tarafta görkemli bir anıtsal kapı ve 12-13 bin kişilik kapasiteye sahip Antik Anadolu'nun en görkemli stadyumu bulunmaktadır.

İlerledikçe bir bazilika, üst ve alt agora, hamam, gymnasium, tiyatro ve meclis binası, planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kule kemeri ve su yolları bulunmaktadır.

Kibyra

Gladyatörlerin şehri Kibyra; MÖ 300 yılında Milias kolonistleri tarafından Pisidia Karia Frigya ve Likya arasında bugünkü Gölhisar ilçesinde kurulan Kibyra Antik Kenti köklü bir devlet geleneğine sahip olup stadyumu, meclis binası ve agorası (meydanı) ile dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösterilmektedir.

M.Ö. 1. yüzyıldan itibaren stadyumunda gladyatörlerin gösteri yaptığı antik kentin kazılarında çok sayıda gladyatör frizi bulunmuştur. Gladyatörler şehri olarak bilinen kentin nekropol alanından stadyuma kadar uzanan anıtsal bir yol üzerinde gladyatör mezarları bulunmaktadır. Bu alanda bir film şeridi gibi yan yana dizilmiş gladyatör frizleri, ardından vahşi hayvanlarla av sahneleri ve MS 2. yüzyıldan kalma hayvan terbiyecilerini tasvir eden frizler yer almaktadır.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski